onsdag 23 december 2015

Klara, färdiga - läs

I somras gjordes en satsning på idrott och läsning i Motala kommun, "Klara färdiga - läs". Satsningen gjordes i samarbete med Kulturrådet och nu finns en rapport om "Klara, färdiga - läs, att läsa. Här är länk till rapporten.

Min bok "Innebandystjärnor" var en av böckerna som valdes ut att vara med i satsningen och så här står det i läscoachernas beskrivning av boken:


Innebandystjärnor av Camilla Dahlson & Valentin Schönbeck 
Det är hösten första innebandyträning och Lina har verkligen sett fram emot det. Lina njuter av att få springa på planen. Men det har börjat en ny tjej i laget. Hon heter Elsa. I omklädningsrummet efteråt hör Lina att Mimmi, en annan tjej i laget säga till Elsa. ”Vad dålig du är på att dribbla” Lina tycker att det är elakt, man kan ju inte vara jättebra om man inte har spelat förut, men hon vågar inte säga ifrån. Då kanske Mimmi elak mot henne istället.
Nästa träning händer det här. Läs sid. 12-15. Lina tycker inte att det är roligt med träningen längre. Diskutera: Vad ska Lina göra? Kan det vara så här? Eftersom boken är så kort kan man läsa hela om man vill och sedan diskutera slutet. Hur tror ni att Mimmi kommer vara i fortsättningen. Texter att läsa högt och diskutera: Exempel 1: Lina spelar i ett innebandy lag med tjejer och det terminens första träningstillfälle Att läsa högt s. 8-13 En ny tjej i laget som heter Elsa blir utsatt för mobbning i innebandylaget. Diskussionsfråga: Hur påverkar det lagandan i laget om någon blir utsatt för mobbning? Hur kan man själv stå emot och hindra att mobbning fortsätter?

Hoppas att boken diskuterades och att den fick något barn att vilja läsa mer, och kanske rent av våga stå upp mot mobbning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar